Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Violetfactor in elegantparkiet [Neophema elegans]

De violetfactor is een mutatie die geregeld voorkomt bij de parkietensoorten.

Het is goed mogelijk dat deze mutatie ook bij de elegantparkiet aanwezig is. Maar deze is niet zo gemakkelijk te herkennen. De violetfactor is immers pas duidelijk te herkennen als deze gecombineerd wordt met een blauwe vogel met één donkerfactor. Tot op heden zijn de mutaties blauw en donkerfactor nog niet ontstaan bij de elegantparkiet.

Niettemin kan uit bekomen kweekresultaten aangetoond worden dat er elementen zijn waardoor kan besloten worden dat de violetfactor ook bij de elegantparkiet bestaat.

Als men hierover meer wil weten dan kan hierover de ervaringen vermeld  in de nota “De violetfactor bij de elegantparkiet” raadplegen. Het is een verslag gebaseerd op een individuele ervaring en niets staat vast. Wellicht is men tot een gelijkaardige bevinding gekomen en dat zou mij verheugen ofwel  vindt men dat het geheel onvoldoende gefundeerd is. Gegronde bedenkingen zijn steeds welkom.

Eric Pauwels

 

6 Responses to Violetfactor in elegantparkiet [Neophema elegans]

 1. eric gennissen says:

  goededag ik ken uitslaggen waar allen poppen donkerder geboren worden!de ino,s zelfs lichter of normaal

  citaat uit pdf dubbele voorhoofdsband is zwartblauw;

  normaal is dit kobaltblauw met een blauw randje is dit dan niet de plaats waar juist het violet het duidelijks zichbaar moet zijn !

  ik denk dan eerder aan DD en dat D niet te zien is ook bij de foto van de grijsvleugel zie ik geen violet waar donkerblauw behoord te zitten maar eerder zwart waarom dan niet violet

  dan de bronsfallow die heeft geen zwart bandje maar door de reductie een paars bandje ;word men hier niet op het verkeerde been gezet door de reductie in de grijswaarden van het eumelanine?

  m.v.g eric

 2. Pauwels Eric says:

  Hallo Eric,
  Dank voor je response. Ik ben mij bewust van het feit dat niet alles 100% uitgeklaard is. Ik heb vooral de aandacht op het mogelijks bestaan van de violetfactor ter kennis willen brengen.
  Of dat alleen poppen donkerder geboren worden heb ik niet specifiek gezien of gezocht. Ik zal erop letten tijdens de komende kweek.
  In verband met de voorhoofdsband wil ik het volgende aanvullen. Bij de wildvorm is de onderste band donkerblauw en de bovenste lichtblauw. Bij de vogels met de violetfactor is de onderzijde van de onderste band zwart die overgaat naar de blauwkleuren die donkerder zijn.
  Wat ik nagenoeg zeker ben is dat het niet om de donkerfactor gaat. Ik heb tot nog toe geen jongen bekomen die er olijfkleurig uitzien.
  In de nota is ook het verschil tussen grijsvleugel met en zonder viletfactor vermeld omdat uit de paring van violetgroen split voor grijsvleugel x grijsvleugel er grijsvleugel jongen bekomen worden waarvan de slagpennen donkerder van kleur zijn.
  Je mag altijd eens langskomen om een en ander te bekijken.
  Mvg Eric

 3. eric gennissen says:

  Hoi Meneer Pauwels graag neem ik u aanbod aan. word wel van de zomer want heb te kampen gehad met paramyxo en wil dit niet verspreiden.

  m.v.g eric

 4. eric gennissen says:

  Goededag Dirk:

  Ik heb een vraag over kobalte veervelden in dit geval bij de elegant.
  Zijn alleen deze velden niet al een D?
  Waarom als er een reductie is bij mederen soorten zien we dan paars in plaats van zwarte eumelanine?

 5. Ik vrees dat dit moeilijk in twee woorden uit te leggen is. Kobalte veervelden in een wildvorm hebben niet meteen iets te maken met een donkerfactor. Het heeft allemaal te maken met de samenstelling van de veren en dan hebben we het over pigmenten (hoeveelheid, vormen, kleuren),structuur veer en ook de samenstelling van het keratine. Eigenlijk zouden we de vederstructuur van alle veervelden bij een wildvorm Neophema moeten onderzoeken en als we dan geluk hebben zouden we daarop een 100% correct antwoord moeten geven. U beseft hopelijk dat dit niet onmiddellijk mogelijk is.
  Dirk

 6. eric gennissen says:

  Goededag Dirk;

  dank u voor de snelle reactie.

  m.v.g eric

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: