*Dominant yellow* Agapornis fischeri = SL dominant greywing?

Over the last 5 years, the South-African breeder Willie Matthews, bred with *dominant yellow* Agapornis fischeri.
He kept, from day one, records from each pair / youngster.

The first years he had to get rid of the ‘split’- and other factors in the birds and after that he did lots of test matings with his “pure” birds. He came to the conclusion that it is most probably a sex-linked incomplete dominant mutation.
Typical for the sex-linked incomplete dominant mutations is that there are only SL SF females and SL SF and SL DF males. But because the females are hemizygote they express in a SL SF bird always the full colour of the mutation. (more info in my book – chapter ways of inheritance)
Every single breeding outcome of these test matings fits in the expected breeding results of SL dominant mutations.
He suspects that it is similar with the SL dominant greywing mutation in the barred parakeet, aka lineolated parakeet or Catherine parakeet (Bolborhynchus lineola).

To be 100% sure, we would like to ask all the breeders who think they have proof to the contrary, to get in touch with us.

If we can confirm this with other breeding results, it is self-evident that we continue to use the name SL dominant greywing for this mutation.

So to be continued.. and thanks in advance for your possitive feedback. 🙂

Soon available: French Edition

 

More info: thierryduliere@wanadoo.fr

Agaat-, satinet-, bruin en phaeofactor bij kanaries / inlandse vogels

Onze studie naar de agaat-, satinet-, bruin en phaeofactor bij kanaries / inlandse vogels is afgerond. We hebben al onze bevindingen verwerkt tot een namiddag vullende infosessie / presentatie.
Deze is vanaf heden ook beschikbaar voor technisch comités, keurmeesters en liefhebbers die net iets meer willen dan de gebruikelijke info.
Duurtijd +/- 4 uur – pauze inbegrepen

Oproep BVA Leden: DRINGEND veren nodig

We hebben nog dringend een paar honderd DNA stalen (veren) nodig voor onze Agapornis Genome Study.
Je kan, als BVA lid, ons daarbij heel eenvoudig helpen. Pluk van een aantal agaporniden (om het even welke soort) -van eenzelfde familie- wat veren van rond de cloaca en steek deze veertjes, per vogel, in een plastiek zakje. Vermeld daarop de soort, geslacht (indien gekend), ringnummer, kleur en eventuele splitfactoren. Vermeld ook wie de grootvader, grootmoeder, vader, moeder en jongen zijn. Handig is dan ook wanneer je een print-out van de stamboom kan bijvoegen.

Als laatste download je dit formulier en vult het in. Dit hebben we enkel nodig omdat we, van de Zuid-Afrikaanse wetgever, van de eigenaar van de vogels  toestemming moeten hebben om dat DNA materiaal te gebruiken voor onderzoek. Het verplicht u verder tot niets. BESEF: we hebben deze veren dringend nodig om het project goed te kunnen afwerken.

Ondanks het feit dat al al honderden fokkers ons laten weten hebben ons deze veren te zullen aanleveren, stellen we vast dat het meestal loze beloften zijn. Dat is heel jammer want nu hebben aviculturisten de kans  om te bewijzen dat deze hobby ook kan bijdragen tot de wetenschap. Als dat niet lukt moeten we de hulp van dierentuinen / vogelparken inroepen en is dit (opnieuw) een gemiste kans voor de hobbyisten.

Om het nog gemakkelijker te maken zal ik aanstaande zaterdag aanwezig zijn in Roosendaal tijdens de agadag en kan ik daar de veren in ontvangst nemen. Vandaar gaan deze veren dan rechtstreeks naar ons lab in Zuid Afrika.

Wie wil en kan helpen? Ik hoor het graag!

BVA Masters 1997, a long time ago

Cursus 2018 België

De cursus agaporniden 2018 in België zit er op. Het was een heel toffe groep met stuk voor stuk liefhebbers die hun hobby duidelijk iets meer wetenschappelijk verantwoord en ondersteund willen hebben.

Het is opvallend dat de gedrevenheid van de liefhebbers de laatste jaren deze kant uit gaat. Een heel positief teken, want dit impliceert dat de liefhebbers meer willen dan info “van horen zeggen” en aannames van honderd jaar oud.

Op 5 mei is er een extra bijscholingsdag omdat door het slechte weer een aantal deelnemers niet steeds konden aanwezig zijn. Wie het wil kan dan op 26 mei een test afleggen.

Helaas konden er maar 22 kandidaten aantreden van de meer dan + 40 aanmeldingen. Er zijn dus al heel wat vragen om een cursus in te richten in 2019, maar hier kunnen we met zekerheid al stellen dat dit niet zal lukken.

Dank aan de cursisten, het was me een waar genoegen!!!

 

 

Zomertijd

Op het noorderlijk halfrond gaat in de nacht van zaterdag 24 maart op zondag 25 maart de zomertijd in. Dat betekent dat we die nacht om twee uur de klok een uurtje verder draaien, daardoor wordt die nacht een uurtje korter.
Liefhebbers die binnenhuis met de vogels broeden wordt aangeraden om de klok die de verlichting regelt in het vogelhuis ongemoeid te laten. Als we deze een uurtje verder draaien kan het bioritme van de vogels immers in de knoei raken, dat met alle mogelijke problemen tot gevolg.

FAQ: Boek erfelijkheid bij vogels

FAQ: is je boek over erfelijkheid bij vogels nog steeds beschikbaar? En waar?

Inderdaad, dit boek is nog steeds beschikbaar bij Overdieren.nl

Bestellen kan heel eenvoudig via:

http://overdieren.nl/index.php?action=article&aid=1023&group_id=3&lang=NL

Of anders tijdens de verkoopsdagen van BVA aan de verkoopsstand of via de boekendienst van AOB België.

Cursus agaporniden dag 4

Vandaag hadden we dag vier van de vijfdaagse cursus agaporniden.

Passeerden vandaag de revue:

 • opaline
 • SL ino
 • Pallid
 • pale
 • cinnamon
 • crossing-overs
 • cinnamon-ino
 • NSL ino
 • pastel
 • dec
 • bronze fallow
 • pale fallow
 • dun fallow
 • jade

Volgende week dag 5. Op vraag van de deelnemers wordt er op zaterdag 5 mei een extra dag ingevoegd. Tijdens deze dag zullen we de bijkomende vragen van de deelnemers behandelen.

Seminar in Portugal

S.O.S. Red Siskin

Jesús Morales-Campos is projects Analyst of the Red Siskin [Spinus cucullatus] preserve program in Venezuela.

He will be conducting a reassessment soon, and he would like to check if the numbers they have make sense or not.
So he would like your input on how correct these five statements are:

 • Both males and females breed at one year of age, and they live 8-10 years in total.
 • Males are fertile up to 8 years of age, females until 5.
 • They choose their mate per season, not for life. 80% of the females mate.
 • Up to 2 clutches, 3-4 eggs/clutch, and a 50/50 sex ratio.
 • Where we are lacking in information is regarding the survival rate of both eggs and juveniles.

  Do you have any information on this?

If you can help, please contact Jesús by E-mail: jmorales@provitaonline.org

More info: www.provita.org.ve

Topics on seminar ‘Palestra sobre mutações’ in Portugal

Topics on seminar ‘Palestra sobre mutações’ in Portugal