Pale inderdaad allele van SL ino locus en iets over catharinaparkieten

Ik had het al meerdere keren aangehaald en vermeld in mijn boeken dat de pale mutant, naar alle waarschijnlijkheid, een allele van het SL ino locus zou zijn. Recent hebben we daar dan de bewijzen voor gekregen. Hoe en wat dat wordt u allemaal duidelijk in het BVA magazine van juni want dan wordt alles daar uit de doeken gedaan in een uitgebreid artikel.

We kunnen dan ook met zekerheid aangeven dat deze mutatie inderdaad identiek is aan de mutatie die we in 2003 beschreven hebben bij de cataharinaparkiet [Bolbohynchus lineola].  Om het wat te verduidelijken hebben  we hier het artikel uit 2003 over deze mutant bij de catharinamutant nog eens gepubliceerd. Een paar van de originele termen hebben we wel vervangen door de huidige, kwestie van het wel nog begrijpbaar te houden. Besef ook dat het lijstje van mutanten dan ook niet meer up to date is, maar, anno 2003, was het dat wel.

Over satinet en agaat bij kanaries [Serinus canaria]

 Over satinet, agaat en andere vragen rond kanaries [Serinus canaria]

Dit lijkt de laatste tijd een heikel punt te zijn in de kanariewereld. Verouderde opvattingen en verkeerde interpretaties van wat men denkt te zien liggen hier meestal aan de basis ervan en zorgen voor de nodige discussies.
Daarom publiceren we hier een artikel over deze materie. Dit artikel werd eerder gepubliceerd in het AOB blad in Belgie en valt onder het copyright.

Over satinet, agaat en andere vragen rond kanaries [Serinus canaria]

Wat met de agaat barmsijs?

We zijn de laatste jaren regelmatig benaderd door liefhebbers met de vraag hoe het eigenlijk zit met de ‘agaat’ barmsijs [Acanthis flammea]. Deze SL (geslachtsgebonden) recessieve mutatie roept bij heel wat fokkers twijfels op. Ze baseren zich vooral op het feit dat, wanneer ze combinaties maken met andere agaat vinken, er niet de logisch te verwachten agaat hybriden geboren worden, maar wel ‘pastel fenotypes’. Dat gegeven zorgt voor heel wat vragen, speculaties, twijfels en de nodige misverstanden.
Medio 2015 hebben we dan de start gemaakt om de zaken eens op een rijtje te zetten, maar dat bleek niet zo eenvoudig te zijn. De bekomen info was niet alleen beperkt en verwarrend, qua juistheid waren er ook heel wat twijfels over. Er zijn heel wat aannames in deze tak van de hobby en iedereen heeft dan ook zijn of haar eigen interpretatie die niet altijd even correct blijken te zijn. We zetten de feiten toch even op een rijtje voor jullie.

On request: Blue, aqua and turquoise mutations in Lovebirds

Blue, aqua and turquoise mutations in Lovebirds

Published in BVA Magazine 2014

By Dirk Van den Abeele
MUTAVI, Research & Advice group
Ornitho-Genetics VZW

Translated by Daniel Nuyten

Blue.
The first blue colour mutation in parakeets most likely appeared in budgerigars. Reports of blue budgies already date back to 1878 when one was born by a breeder in Belgium. (van der Linden, 2002, p.9).
However, this wasn’t the only species where blue birds showed up. During the years blue mutations appeared in many species. In lovebirds they found the first blue Agapornis personatus in a shipment of imported birds from Tanganyika (Tanzania) to England in 1927 (SETH-SMITH, 1932). Blue A. fischeri, A. nigrigenis and A. lilianae were acquired through transmutations. There are also *blue* Agapornis roseicollis, but everyone knows by now that this is a selection type of turquoise, so genetically not a true blue mutation.

On request: English translation The marbled – greywing mystery

The marbled – greywing mystery

Written by Dirk Van den Abeele, translated by Evy Dens
Ornitho-Genetics VZW
MUTAVI, Research & Advice group

I don’t think that there is one mutation in Agapornis roseicollis that has had so much name changes than marbled.
The first marbled A. roseicollis was most likely born in America. We can deduce this from the original name of the mutant. In the early stages, one spoke of the “American golden cherry”, which was a deformation of the American cherryhead or simply the American yellow or American yellow pastel. When the first marbled appeared in the aqua and turquoise series, names such as silver, silver cherry etc surfaced. Overall there was enough variation.

Het marbled – greywing mysterie

Het marbled – greywing mysterie

Ik denk niet dat er één mutant is bij Agapornis roseicollis die zoveel naamswijzigingen heeft ondergaan dan deze marbled.
De eerste marbled A. roseicollis zag naar alle waarschijnlijkheid voor het eerst het levenslicht in Amerika. Dat kunnen we afleiden uit de originele naam voor deze mutant. In beginfase sprak men van ‘Amerikaans golden cherry’, wat een vervorming was van American cherryhead of gewoon van American geel of Amerikaans geel pastel. Toen de eerste marbleds in de aqua- en turquoisereeks verschenen, doken namen op zoals zilver, zilver cherry enz. Kortom variatie genoeg.