Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

FAQ: herkennen opaline Agapornis fischeri

FAQ: hoe kunnen we de verschillen zien tussen een blauwe *witkop* Agapornis fischeri en een echte opaline blauwe A. fischeri? Idem met de lutino A. fischeri met een te rode kop en een echte opaline NSL ino groene?

Dat kan voor sommigen inderdaad een probleem geven omdat deze *witkop* en vogels met een te rode kop inderdaad voor verwarring kunnen zorgen. Toch kan je heel eenvoudig het verschil zien aan onder andere de staartstippen. Deze zijn bij opaline veel groter. Daarnaast is de stuitkleur bij opaline verdwenen. Bij een opaline NSL ino groene is deze geel en bij de opaline blauwe is de violette kleur op de stuit weg en is deze gewoon blauw. Bij de opaline blauwe is er ook een beperkte omzoming te zien op het vleugeldek.

4 Responses to FAQ: herkennen opaline Agapornis fischeri

 1. F.K.M. de Jong says:

  Zo zie je maar hoe verkeerde selectie, bastaarden en het verkeerd beoordelen van deze vogels tijdens de tentoonstellingen vele jaren later nog voor problemen kan zorgen. Uitdaging de volgende vijftien jaar zal worden om deze roodkoppen en witkoppen er terug uit te selecteren en dat zal niet eenvoudig worden aangezien ze in Nederland op veel plaatsen nog in de prijzen vallen.
  Misschien als ultieme oplossing deze wedstrijdjes af schaffen? Ze brengen immers meer schade toe aan de hobby dan dat we voor mogelijk houden.

 2. W.P. van den Broek says:

  Ik kreeg een opaline pastel fischeri aangeboden via het internet. Ter plaatse bleek het om een gewone pastel fischeri te gaan maar met een knal rode kop en nek. Op foto was het verschil niet te zien. Grote discussie met de eigenaar die vertelde dat deze vogel op een Nederlandse show was aangeboden en gekeurd als opaline pastel. Als dat klopt (ik hou mijn twijfels hier rond) hebben we grote problemen. Het wordt nu pas echt goed duidelijk welke ravage deze, noem het maar slechte, fischeris met te rode koppen, aanrichten. Ik hoop dat de beleidsvoerders binnen deze bonden eens grondig hun verkeerde mening hierover bijschaven want er is heel wat schade aangericht. Hopelijk is deze omkeerbaar.

 3. Maarten Keuleneir says:

  Ja het worden echt problemen deze fischeries met te rode of compleet witte koppen. Ongelofelijk dat sommige keurmeesters nog steeds achter deze blunders staan en er rotsvast van overtuigd zijn dat er niets aan de hand is. Ik denk dat sommigen aan vervanging of herprogrammatie toe zijn 🙂

 4. Edwin Vloeberghen says:

  Evenzeer problemen met bruine/ donkere wangen (groenreeks), grijze wangen (blauwreeks) wordt ook veel te weinig bestraft…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: