Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

FAQ: co-dominant??

FAQ: ik las een artikel over bont en daar spreekt men van co-dominante vererving en stellen dat gelijk aan onvolledig dominant. Klopt dat wel?

Nee, dat klopt niet. Eigenlijk is het raar te moeten vaststellen dat men binnen de wereld van avicultuur na al die jaren nog steeds de term co-dominant gaat verwarren met incomplete- dominant (onvolledig dominant). Bij co-dominant komen beide allelen (in een heterozygote toestand) volledig tot uiting, bij incomplete dominant komt het gen, zoals de naam het aangeeft – onvolledig of incomplete – tot uiting.

Een concreet voorbeeld van co-dominatie zijn bv bloedgroepen. Daar zijn bloedgroepen A en B co-dominant tegenover elkaar. Wanneer één van de ouders bloedgroep A heeft en de andere ouder B, dan hebben de nakomelingen AB.

Bij bont is het dus of incomplete (onvolledig) dominant of complete (volledig) dominant of een recessieve vererving, zeker niet co-dominant en co-dominant is zeker niet identiek aan incomplete dominant (onvolledig dominant).

Ter info: eigenlijk zijn de meeste bontmutanten gewoon (complete) dominant, zelfs niet incomplete dominant, want bij de meeste soorten zijn nooit geen duidelijke verschillen tussen EF en DF dominant bonte vogels.

Voor meer info over bont zie mijn boek over agaporniden 🙂

One Response to FAQ: co-dominant??

  1. DML Dijkstra says:

    Heel hartelijk dank voor deze info. Het is juist dat dit binnen de hobby niet geweten is. Er zijn heel wat zaken welke we niet weten en dat is normaal; niemand van ons heeft de nodige kennis op zak of studies gedaan omdat we enkel hobbyisten zijn die gepassioneerd zijn door vogeltjes. Het is de hobby van de mechanieker, de tuinier, de bediende en vooral van veel gepensioneerden. We doen ons best, maar moeten nog veel leren.
    Probleem is inderdaad dat er een aantal mensen zijn die denken van steeds de dienst te moeten uitmaken en welke, net als de rest, de nodige kennis en studies missen. Helaas willen ze dat niet weten en maken ze zo heel wat brokken.
    U heeft al jaren inspanningen geleverd om onze hobby op hoger niveau te brengen en dat lukt al aardig. Maar ik kan me ook voorstellen dat u gefrustreerd raakt door een aantal keikoppen in grijze stofjassen, maar daar mag de doorsnee liefhebber toch niet het slachtoffer van worden??
    Ik hoop, samen met heel wat anderen, dat u en ornitho genetics ons nog heel lang kunt helpen, want we zullen deze wetenschappelijke ondersteuning nog heel hard nodig hebben willen we als hobby overleven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: