Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

FAQ: zijn er meerdere blauwmutanten mogelijk?

FAQ: we gaan meestal van de veronderstelling uit dat er bij parkieten genetisch gezien maar een blauwlocus is, maar zijn er meerdere blauwmutanten mogelijk?

Uiteraard is dat mogelijk. Een blauwe parkiet, is een vogel met veren van het structurele type, die in de cortex van de veren geen gekleurd psittacine heeft. Daardoor zien we enkel de blauwe kleur welke in de sponszone van de veer ontstaat.

Bij eumelanine weten we nu al zeker dat er verschillende genen, dus verschillende mutanten, zijn welke deze eumelanine kunnen beïnvloeden. We kunnen er dan ook veronderstellen dat dit voor de productie van het psittacine ook het geval kan zijn. Toch moeten we ons realiseren dat bij de meeste Psttaciformes de blauwfactor gekoppeld is met de donkerfactor (en dus op eenzelfde chromosoom liggen). Dat doet ons daardoor vermoeden dat het, tot nu toe bij de meeste vogels,  steeds hetzelfde gen is dat betrokken is bij de blauwmutant.
Toch zijn er verschillen in deze ‘blauwmutanten’. Zo kan bij de ene soort de (rode) snavelkleur aangetast zijn (vb Agapornis personatus)  bij de blauwmutant en bij een andere soorten zoals bijvoorbeeld halsbandparkiet – [Psittacula krameri] dan weer niet. Dus mogen we andere bijkomende factoren zoals een tweede blauw allele, epistasie en/of polygenie zeker niet uit het oog verliezen.
Het probleem is nu echter dat we tot op heden er nog geen overduidelijke bewijzen voor gevonden hebben. Hopelijk brengen de lopende DNA onderzoeken hier binnenkort wat meer duidelijkheid over en als blijkt dat er verschillende basisgenen zijn voor blauw zullen we ons moeten beramen over een passende naamgeving.

Maar eerst toch voor alle zekerheid moeten afwachten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: