Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

FAQ: phaeomelanine in cinnamon

FAQ: klopt het dat er in  de veren van cinnamon parkieten bruin phaeomelanine zit?

Absoluut niet! Deze verhaaltjes dateren nog van 40 jaar geleden en zijn reeds jaren achterhaald. Helaas duiken deze nog regelmatig her en der op. In de veren van een cinnamon parkiet zit eenvoudigweg bruin eumelanine en zeker GEEN phaeomelanine. Deze mutant wordt veroorzaakt door het TRP1-gen [1].

Literatuur:

[1] T. Kobayashi e.a., “Tyrosinase related protein 1 (TRP1) functions as a DHICA oxidase in melanin biosynthesis.”, EMBO J, vol. 13, nr. 24, pp. 5818–5825, dec. 1994.

7 Responses to FAQ: phaeomelanine in cinnamon

 1. Christel De Valkeneer says:

  Beste Dirk,
  Als de mutatie in het TRP-1 gen zit zie ik, volgens wat ik weet van de melanine synthese, niet in waarom er geen phaeomelanine aangemaakt wordt.
  Groeten,

 2. Hallo,
  eenvoudig, omdat de omzetting naar phaeomelanine vroeger in het tyrosinaseproces gebeurt

 3. Christel De Valkeneer says:

  TRP-1 heeft toch niets te zien met de phaeomelaninevorming? Enkel met de zwarte eumelanine.
  Bij een cinnamon kanarie zien we bruine eumeleanine en phaeomelanine.

 4. Hoi Christel,
  TRP-1 heeft inderdaad niets te maken met de vorming van phaeomelanine, maar:
  zover we nu weten is er geen enkele parkietensoort waar er phaeomelanine aangemaakt wordt in de bevedering (is door onderzoek bij heel wat soorten bevestigd). Bij kanaries en de andere vinkachtige wordt er inderdaad zowel phaeo- als eumelanine aangemaakt, maar niet bij parkieten. Hier is het enkel eumelanine.
  Dat is al heel lang bekend, maar toch zijn er mensen die denken dat er bij cinnamon dan wel plots phaeomelanine ipv eumelanine zou aangemaakt worden en dat klopt uiteraard niet. Het is het TRP-1 gen die er voor zorgt dat het gevormde eumelanine bruin van kleur is, ipv de normale zwarte kleur. Net zoals er bij de kanarie bij de cinnamon bruin eumelanine aangemaakt wordt.

 5. Christel De Valkeneer says:

  Dirk,
  Zo leren we weer iets bij!
  Dank voor de correcte uitleg, en nog veel sukses.

 6. eric gennissen says:

  Mag ik onderzoeken zien of is het weer van de grote hoop getrokken . Kun een leuk verhaal opsommen maar kom eens met bewijzen dat Phaeomelanine niet voor komt in parkiet achtige dan laat ik ook wat testen zien dat u de plank mis slaat .

 7. Je kan deze inderdaad zien, zelfs de foto’s.
  op de MUTAVIsite: http://www.mutavi.info/index.php?art=pigment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: