Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

FAQ: kleurpigmenten in Japanse meeuwen

FAQ: er wordt regelmatig gesuggereerd dat bij de Japanse meeuw er een derde onbekend pigment zou aanwezig zijn. Is daar iets over geweten?

De Japanse meeuw of Lonchura striata domestica is geen soort, maar wel een ras gecreëerd door diverse Lonchura soorten met elkaar te kruisen. Bij deze soorten is enkel melanine aanwezig in de veren. Van deze melanine zijn er tot op heden twee  vormen gekend en dat is eumelanine en phaeomelanine [1]. Van een derde pigment is hier geen sprake.
Helaas is dat  voor sommigen een manier om de verschijningsvormen van mutanten te verklaren en vooral hun eigen theorieën te ondersteunen. Maar dit zijn enkel aannames en bijgevolg op niets wetenschappelijks gebaseerd. Ze zijn dan ook te verwaarlozen.

[1] G. E. Hill en K. J. McGraw, Bird Coloration. Volume 2. Function and evolution. Harvard University Press, 2006.

 

One Response to FAQ: kleurpigmenten in Japanse meeuwen

  1. Kees says:

    Dank u wel voor deze toelichting. De groep van liefhebbers die met deze vogels bezig zijn wordt steeds maar kleiner. Juiste info is al jaren niet meer aan de orde. We moeten ons helaas tevreden stellen met zelfverklaarde en wanna be specialisten. We weten al jaren dat hun uitleg niet klopt, helaas is er niemand die de energie nog kan opbrengen om deze larie te weerleggen en zolang houden ze onder het mom van TC de touwtjes stevig in handen. Er moet toch een mogelijkheid bestaan dat we via jullie meer info kunnen bekomen, want anders zijn we met uitsterven gedoemd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: