Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Pyrrhura emma emma en Pyrrhura emma auricularis

Vele discussies hebben Pyrrhura kwekers gevoerd over het wel of niet bestaan van Pyrrhura emma auricularis oftewel een Pyrrhura emma met een zwarte oogring, waarbij Pyrrhura emma emma een witte oogring zou hebben. Nu weten we van verschillende Pyrrhura soorten waaronder Pyrrhura emma dat de kleur van de naakte oogring beinvloed wordt door de zon. Vogels die binnen gehouden worden hebben een witte oogring, vogels die buitengehouden worden hebben meestal een zwarte oogring. De oorsprong van dit verschil is waar Arndt aangeeft bij de beschrijving van Pyrrhura emma emma: oogring is wit en bij Pyrrhura emma auricularis: oogring is zwart (Arndt 1983).

Nu geeft de oorspronkelijke beschrijving de volgende text:

Differs from Pyrrhura l. emma of the Caracas region by having larger and clearer white auricular patches: green of the back and flank slightly deeper less yellowish; bill slightly larger; wings and tails slightly longer (Zimmer and Phelps, 1949)

De oorspronkelijke beschrijving van Zimmer en Phelps noemt in zijn geheel de oogring niet.  Arndt 1983 vermeldt deze verschillen ook maar deze zijn al deze jaren genegeerd.  Het verschil tussen emma en auricularis is dus niet de oogring maar de grootte en kleur van de oogvlekken, een diepere groene kleur op de rug en grotere snavel, vleugels en staart.  Dit zijn verschillen die bevestigd worden in Arndt 2017, maar daar geeft Thomas Arndt aan dat als de herkomst van de Pyrrhura emma onbekend is, het niet duidelijk is tot welke ondersoort deze behoort. Dit roept vraagtekens op over de geldigheid van Pyrrhura emma auricularis. En dit is een discussie die nog niet afgelopen is. Tot die tijd zullen we ons dus moeten houden aan de oorspronkelijk beschreven verschillen tussen P. e. emma en P. e. auricularis. Dit betekent dus ook dat we niet naar de oogring kijken voor dat verschil.

Literatuur:
Arndt T., Südamerikanische Sittiche, Rotschwanzsittiche / Pyrrhura  Freileben, Haltung, Zucht, Arten, 1983
Arndt T. and Wink M. , Molecular Systematics, Taxonomy and Distribution of the Pyrrhura picta – Leucotis Complex, The Open Ornithology Journal, 2017, 10, p. 53 – 91
Zimmer and Phelps, Four new subspecies of birds from Venezuela, American museum novitas, 1949. p. 3 – 4

 

7 Responses to Pyrrhura emma emma en Pyrrhura emma auricularis

 1. Jordi Verkade says:

  Daniel,
  Interessant artikel heeft u geschreven. Ik heb zelf zowel de emma als de auricularis zitten. Wanneer u dna onderzoek wilt uitvoeren dan kan altijd contact worden opgenomen.

  Vr groet,
  Jordi Verkade

 2. Daniel says:

  Beste Jordi,

  Mag ik vragen op welke kenmerken jouw emma emma en emma auricularis verschillen van elkaar?

  mvrgr

  Daniel

 3. Jordi Verkade says:

  Beste Daniel,

  Ze zijn in het algemeen valer van kleur, vleugeldek is duidelijk donkerder groen. Minder gele tekening op de borst en zwarte oogringen. Ook zijn de vogels wat slanker/kleiner zo op het oog. Wat verder nog opvalt is dat het geluid heel anders klinkt. De roep lijkt wel iets op een agapornide.

  Groet
  Jordi

 4. Daniel Nuijten says:

  Bedankt Jordi, nu is de oogring geen onderscheidend kenmerk en geeft Thomas Arndt in zijn laatste publikatie aan dat het op zicht beide ondersoorten niet onderscheiden zijn. Meer onderzoek is nodig, want in het wild zien we wel dat beide populaties duidelijk van elkaar gescheiden zijn. Genetisch onderzoek naar vogels in gevangenschap is ook nog een stap te vroeg aangezien we geen referenties hebben van de wilde populaties en we dus nog niet weten of er genetisch onderscheid is tussen beide ondersoorten en als ze genetisch verschillen waar de verschillen zitten.

 5. Jordi Verkade says:

  Prima, je weet in ieder geval dat ik ze heb zitten mocht daar behoefte aan zijn.

  Overigens heb ik er zelf nog niet mee gekweekt maar wat ik van de vorige eigenaar heb begrepen is dat de jongen van de auricularis met donkere oogringen worden geboren en de emma’s met witte oogringen. Als dat zo is dan zijn de oogringen wel degelijk een onderscheidend kenmerk. Ik zal bij een eventuele kweek een fotodagboek bijhouden zodat we dit wellicht kunnen waarnemen.

 6. Daniel Nuijten says:

  Beste Jordi,

  Maar het verschil oogkleur is niet waargenomen in het wild en is geen onderdeel van de beschrijvingen van zowel emma als auricularis. Dus op dit moment is het gewoon een normale variatie binnen emma, waarbij bepaalde kwekers er voor gekozen hebben deze vogels aan elkaar te paren. Of de oogkleur een kenmerk is van emma of auricularis valt dus nu niet te bepalen. Het verschil in het groen en het verschil in geluid zijn voor dit geval relevanter en interessanter dan de oogkleur.

  Daniel

 7. Jordi Verkade says:

  Beste Daniel,

  in die laatste conclusie kan ik mij prima vinden.

  Groet,
  Jordi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: