Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

FAQ: SL aqua?

FAQ: bij de gouldamadine wordt beweerd dat er twee verschillende vormen van aqua zijn. Een autosomaal recessieve mutant in een ‘mm’ reeks van blauw en een geslachtsgebonden recessieve mutant. Beide vormen worden aqua genoemd. Het genetische symbool van de geslachtsgebonden vorm wordt waarschijnlijk als een allele beschouwd van het Z chromosoom. (het symbool aq is naast Z in superscript geplaatst). Kan dat eigenlijk?

Antwoord is eenvoudig: neen. Om bepaalde namen toe te passen zijn er regels en zodra een mutant SL vererft kan de naam aqua al zeer zeker niet. Deze naam kan enkel in combinatie als allele van het bl-locus. (trouwens jammer dat men blijft volharden met larietermen zoals ‘mm reeksen’ want zo maken ze de hobbyisten compleet belachelijk – zie post). Als men dan ook nog het symbool aq, naast het symbool van het Z chromosoom, in superscript gebruikt mag ik hopen dat dit een schrijffout is, want anders bewijzen ze toch dat ze er absoluut niets van snappen. Jammer maar helaas

4 Responses to FAQ: SL aqua?

 1. peter eykmans says:

  Laat ons hopen dat dit een grap is

 2. Henk de Vos says:

  Met knippen en plakken gaat er wel eens wat mis.
  De SNGN heeft de keus gemaakt om beide voorlopig aqua te noem, de COM heeft de naam ivory gekozen. Onderzoek zal moeten uitwijzen wat waar is. daarom is er een voorlopige herkenning omschrijving opgesteld en meer niet dan dat. Bewezen is in ieder geval dat er een SL aqua ook in nederland aanwezig is. Of het een juiste benaming? wie zal het zeggen.

 3. Pieter Kok says:

  Beste Dirk
  Dank voor het behandelen van deze vraag. Doordat het een tijd duurde voor ze online kwam vreesden we dat dit het daglicht niet zou zien. Het is duidelijk dat door het gebruik van sterretje bij de naam deze verwarring er niet zou gekomen zijn. Maar het is ons nu duidelijk. Waarschijnlijk wisten deze liefhebbers dat niet en dat is niet zo verbazend als we weten dat de meeste hobbyisten zijn en deze regels ver van hun bed zijn.
  Aan de andere kant toch ook een kritische noot in jouw richting. Hoe kan deze kennis verspreit worden als jullie niet elke vereniging ondersteunen en deze niet bij bijscholingen betrokken worden? Moet er niet meer samengewerkt worden? Pieter

 4. Pieter,
  we krijgen heel veel van deze vragen binnen en normaliter wachten we af tot we van meerdere liefhebbers (minimum 3) dezelfde vragen krijgen. Vandaar ook dat het FAQ (frequently asked questions) heet en het soms wat langer duurt eer deze vragen online komen en sommige vragen zelfs niet online komen. Maar u merkt het, er waren meerdere mensen met dezelfde vraag en ze is online gekomen. U heeft gelijk dat sterretjes deze verwarring konden vermijden, maar deze zaken worden af en toe vergeten zo te zien.

  Wat betreft samenwerken. Ik denk dat we als eerste het belang van samenwerking inzagen want reeds in 1999 zijn we daar mee gestart. Dus ons hoef je het niet te zeggen. Maar SAMENwerken is dan ook SAMEN afspraken maken en deze afspraken SAMEN nakomen. Het heeft weinig nut om met een groep, SAMEN tot een consensus te komen en dan te moeten merken, dat ondanks alle SAMEN gemaakte afspraken bepaalde groepen, hun eigen gemaakte beloften steevast breken en een eigen weg opgaan. Ik denk dat je het ons niet kwalijk kan nemen wanneer we dan na 12 jaar onderhandelen en tevergeefs blijven hopen op resultaten, we de handdoek in de ring gegooid hebben.
  Besef dat onze onderzoeken handenvol geld kosten en tot op heden heeft, behalve BVA International, geen enkele vereniging ooit een cent bijgedragen aan deze onderzoeken. Dus denk ik wel dat we het recht hebben om te beslissen om enkel samen te werken met organisaties die de gemaakte afspraken wel respecteren? Of niet soms?
  En nu case closed!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: