Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

FAQ: Bestaan er DF SL greywing poppen bij de catharinaparkiet?

Bestaan er DF (dubbelfactorige) Sex-Linked greywing poppen bij de catharinaparkiet [Bolborhynchus lineola] of bestaan er überhaupt DF poppen bij een Sex-Linked dominante vererving?

Hier is er een heel duidelijk antwoord: NEEN.
Het gaat hier immers om een SL dominante mutant. Deze geeft bij mannen twee verschillende fenotypes: EF – enkelfactorig en DF – dubbelfactorig – omdat een vogelman twee actieve Z (geslachts-) chromosomen heeft. Aangezien een pop slechts één actief Z chromosoom en een, voor wat kleurmutanten betreft, inactief W chromosoom heeft kan er bij poppen genotypisch maar één vorm (EF – enkelfactorig) zijn.
We moeten wel in gedachten houden dat de expressie van dat SL gen bij de pop sterk kan variëren en daardoor de kleur van de pop zeker zal afwijken van de kleur van de mannen, maar dat hangt, zoals bij elke dominante mutant, al af van het feit of het om mannen of poppen gaat (werking hormonen) en vooral van de andere aanwezige gemuteerde genen in dat genoom.
Helaas loopt deze kwakkel niet alleen voor deze SL dominante greywing, maar horen we deze verhaaltjes ook bij fokkers van gouldamadines [Erythrura gouldiae] want daar is ook een SL dominante mutant aanwezig.
Door deze cowboy verhalen zijn er heel wat mensen die dit verwarrend vinden en daardoor voorstellen om voor die EF SL greywing poppen een nieuwe aparte naam te gaan gebruiken, maar dat zou ons helaas terug weer naar het amateurwereldje van tien jaar geleden bombarderen en is dus zeker voor ons geen optie.

3 Responses to FAQ: Bestaan er DF SL greywing poppen bij de catharinaparkiet?

 1. P. van Dam says:

  Beste Dirk,
  het is Godgeklaagd. Als je weet dat men bij gouldjes drie verschillende namen voor deze (een en dezelfde) SL dominante mutant gebruikt dan kunt u zich alvast voorstellen dat ze deze blunder zeker niet gaan aanpassen, maar er alles zullen aan doen om de namen bij andere soorten aan te passen aan hun logica en dom denken. Nogmaals, zolang zebravinkenkwekers ook voor parkieten willen beslissen blijven we jaren achterop hinken

 2. Beste Heer van dam,
  wat voor ons van belang is, is dat we de liefhebbers correct kunnen informeren, wat anderen doen is het minste van onze zorgen en hier ook niet relevant.

 3. Foppe Lanenga says:

  dirk
  bedankt voor de uitleg en ik hoop dat het nu duidelijk is voor iedereen die sl grijsvleugels kweekt en dat het verhaal over df poppen de wereld uit is en ik vrees dat mensen die dit nog steeds denken weer terug de boeken in moeten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: