Standaardeisen Agapornis fischeri

Ancestral-homocigotico---00Er komen heel regelmatig vragen over het beoordelen van de wildvorm Agapornis fischeri tijdens de shows. De willekeur in beoordelen is heel dikwijls een doorn in het oog  van de liefhebbers.
Het probleem is ons gekend, maar er is niet veel aan te doen. Toen we destijds een poging deden om een eenvormige standaardeis op poten te zetten is duidelijk afgesproken dat we de voorkeur gingen  geven aan de vogels met het meest egale oranjerode masker. De aanwezigheid van een minimaal randje geel onderaan het masker is iets wat we in de natuur ook zien bij deze soort en zou daarom niet bestraft worden, maar geniet evenwel niet de voorkeur. Het teveel aan rode psittacine op het achterhoofd is iets wat in de natuur niet echt voorkomt, maar eerder het gevolg is van hybridisatie en dat zouden we dan wel bestraffen. In andere ons omringende landen zoals Engeland, Duitsland etc is dat gele randje zelfs een verplichting, net omdat het een van de natuurlijke kenmerken is. Dus deze afspraak leek ons dan ook het ideale compromis.

Helaas werden deze afspraken daarna niet door iedereen gevolgd en sommigen doen net het omgekeerde: het gele randje bestraffen en het rode (hybridekenmerken) achterhoofd tolereren. Dit meestal enkel en alleen omdat de liefhebbers uit hun vriendenkring nu net deze vogels met compleet rode koppen hebben. Jammer maar helaas!

Print Friendly, PDF & Email


One Response to Standaardeisen Agapornis fischeri

  1. Alex Boom says:

    Heel mooi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *