Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

FAQ: bestaat blauw split turquoise?

FAQ: bestaat blauw split turquoise?

Met het ontstaan van de turquoise Agapornis fischeri krijgen we regelmatig de vraag of blauw split turquoise kan.  Het antwoord is hier duidelijk NEEN.

De turquoise mutant (de fantasienaam yellowface wordt hier ook gebruikt) is een allele van het blauw locus en combinaties van blauw en turquoise geeft dan ook een tussenvorm. Dat is een vogel met een turquoise fenotype (uiterlijke), maar genetisch zijn deze vogels dan wel TurquoiseBlauw (zoals gezegd die vogels zien er gewoon turquoise uit). Het grote misverstand ontstaat dan ook bij sommige kwekers dat deze blauwe vogel dan split turquoise moet zijn omdat er turquoise vogels geboren worden.

Net als de combinatie TurquoiseBlauw (vogel ziet er gewoon turquoise uit) x blauw. Deze geeft 50% kans op TurquoiseBlauw (fenotype ziet er gewoon turquoise uit) en 50% kans op blauw.  Ook hier de logische maar verkeerde conclusie dat, omdat er turquoise fenotypes geboren worden, deze blauwe vogels split turquoise moeten zijn. Maar zoals reeds aangegeven klopt dat niet.

Ik verwijs graag naar deel 2 van mijn nieuwe boek waarin alles uitgebreid beschreven is en naar mijn artikel daarover in het BVA Magazine.

One Response to FAQ: bestaat blauw split turquoise?

  1. Peter Jansens says:

    Bedankt, je hebt me van de miskoop gered. Deze blauwe vogels split turquoise worden inderdaad te koop aangeboden. De meeste liefhebbers weten zelfs niet dat yelowfaces een turquoise is. Zal tijd worden dat ik uw boek ook maar eens aankoop 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.