Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

FAQ: Bestaan er DF Sex-Linked pastel poppen bij de gouldamadine

Bestaan er DF (dubbelfactorige) Sex-Linked dominant pastel poppen bij de gouldamadine [Erythrura gouldiae] of bestaan er überhaupt DF poppen bij een Sex-Linked dominante vererving?

Hier is er een heel duidelijk antwoord: NEEN.
We hebben dit onderwerp al eens behandeld voor de catharinaparkiet, maar ondanks de gelijkenissen zijn er toch nog mensen die twijfelen.
Het gaat hier om een SL dominante mutant. Deze geeft bij mannen twee verschillende fenotypes: EF – enkelfactorig en DF – dubbelfactorig – omdat een vogelman twee actieve Z (geslachts-) chromosomen heeft. Aangezien een pop slechts één actief Z chromosoom en een, voor wat kleurmutanten betreft, inactief W chromosoom heeft kan er bij poppen genotypisch maar één vorm (EF – enkelfactorig) zijn.
We moeten wel in gedachten houden dat de expressie van dat SL gen bij de pop sterk kan variëren en de kleur van een EF pop, heel sterk aanleunt tegen de kleur van een DF man. Hoewel de kleur niet indentiek is,  de kleur van de pop zeker zal afwijken van de kleur van de mannen, maar dat hangt, zoals bij elke dominante mutant, al af van het feit of het om mannen of poppen gaat (werking hormonen) en vooral van de andere aanwezige gemuteerde genen in dat genoom.

Uiteraard werkt het feit dat binnen bepaalde organisaties voor één en dezelfde mutant drie verschillende namen gebruikt worden (één aparte naam voor een  EF SL pastel man, een DF SL pastel man en een EF SL pastel pop)  de verwarring nog in de hand.

One Response to FAQ: Bestaan er DF Sex-Linked pastel poppen bij de gouldamadine

  1. W.J. van Geyt says:

    Bedankt Dirk voor dit duidelijk antwoord. Hopelijk willen en kunnen ze het nu begrijpen.
    De goulds zijn in de vergetelheid geraakt, net door deze toestanden. Ondanks jullie poging om de namen op één lijn te krijgen (ja ik was er ook bij in België tien jaar geleden)hebben de mensen die betrokken zijn bij deze besluitvorming rond goulds zich krampachtig blijven vasthouden aan hun eigen en meestal verkeerde theorietjes. Dat alles heeft er volgens mij voor gezorgd dat de ernstige liefhebber dit wereldje de rug heeft toegekeerd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: