Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

FAQ: Tyndall effect

FAQ: wat met het Tyndall effect?

In heel wat artikelen kunnen we lezen dat de blauwe kleur in de sponszone van veren van het structurele type veroorzaakt wordt door het Tyndall effect. Deze stelling werd jarenlang aangenomen. Toch waren er in het verleden reeds een aantal onderzoekers die hun twijfels hadden bij deze theorie.

In 1998 heeft Rick Prum dan overduidelijk kunnen aantonen dat de blauwe kleur in de sponszone van veren van het structurele type NIET veroorzaakt wordt door het Tyndall effect, maar door interferentie.

Bij andere vinkachtigen en zelfs bij kanaries wordt ook regelmatig verwezen naar het Tyndall effect, maar aangezien hier geen sponszone aanwezig is in deze veren is dat al helemaal niet van toepassing.

Dit werd door ons reeds uitvoerig gecommuniceerd, helaas duurt het in de wereld van hobbykwekers soms decennia eer deze info goed doorgedrongen is en lezen we nog regelmatig dat het Tyndal effect deze blauwe kleur veroorzaakt. Hopelijk mag het nu duidelijk zijn dat dit NIET het geval is.
Meer info op de MUTAVI site via deze link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: