Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

FAQ: kan een agaatmutant ontstaan zonder de aanwezigheid van een satinet?

FAQ: kan een agaatmutant ontstaan zonder de aanwezigheid van een satinet?

Een aantal fokkers van inlandse vogels hebben een vergaande discussie. Eén van hen beweert dat er geen agaatmutant kan ontstaan als er nog geen satinet is. De vraag is dan ook of dat klopt?

Wel het antwoord is eenvoudig: dat klopt niet.

Agaat is een allele van satinet (voor fokkers van parkieten: agaat is het equivalent voor pallid en satinet is het equivalent van SL ino), maar er is geen enkele wet die stelt dat er eerst een satinet moet zijn eer er een agaat kan ontstaan. Een gen muteert steeds onafhankelijk en de volgorde in welke eventuele allelen kunnen ontstaan is volledig willekeurig.

Een duidelijk voorbeeld daarvan is de turquoise en aquamutant bij Agapornis roseicollis. Deze beide mutanten zijn allelen van blauw, maar een echte blauwmutant is er nog niet ontstaan.

Meer info in mijn boek over genetica 🙂

 

One Response to FAQ: kan een agaatmutant ontstaan zonder de aanwezigheid van een satinet?

  1. Willem A says:

    Heer Abeele, hartelijk dank om deze situatie voor eens en altijd te verduidelijken. Het ziet er naar uit dat de grote namen in het wereldje van exoten, kanarie en Europese vogels ‘hun kennis’ eens dringend moeten bijspijkeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: